Een smart grid; wat is het en wat zijn de voordelen?

Duurzame energiebronnen worden steeds vaker geïntegreerd in ons elektriciteitsnetwerk. En daarnaast worden gezinnen en bedrijven zich bewuster van hoe ze omgaan met hun beschikbare stroom. Dat zorgt ervoor dat er zich nieuwe manieren opdringen om efficiënt om te gaan met onze energie.

Dat is waar een smart grid in beeld komt. Een smart grid combineert intelligente meet- en regelsystemen, waardoor huishoudens en bedrijven hun verbruik kunnen optimaliseren.

Een smart grid, waisda?

Een smart grid (of intelligent energienetwerk) is een geavanceerd systeem dat al uw energie zelf beheert en enkel oproept wanneer het nodig is. Aan dat smart grid zijn meteen al uw verschillende energiebronnen gekoppeld, zodat deze zo optimaal en efficiënt mogelijk functioneren. 

In situaties waarin een woning een overschot aan energie heeft, kan het slimme energienetwerk beslissen om deze overtollige energie elders naartoe te leiden, waar het beter benut kan worden.

Maar wat zijn de voordelen hiervan? Ontdek hieronder alle voordelen van een smart grid!

Afwerking binnen Daco

Optimaal verbruik van opgewerkte zonne-energie

Een smart grid zorgt er onder andere voor dat zonne-energie op een efficiënte manier benut wordt. Het systeem analyseert de energieproductie van uw zonnepanelen en de hoeveelheid energie die u nodig heeft. Hierdoor kan het smart grid ervoor zorgen dat u zo veel mogelijk van uw zelf geproduceerde energie direct gebruikt. 

Concreet kan de zonne-energie bijvoorbeeld omgezet worden naar stroom om waterverwarmingssystemen te voorzien, zodat deze enkel elektriciteit verbruiken op de momenten dat er gratis, eigen geproduceerde energie (zonnestroom) beschikbaar is. Dit vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verlaagt bijgevolg uw energierekening.

Optimalisatie van verwarmingssystemen

Een smart grid maakt het daarnaast ook mogelijk om uw centrale verwarmingssysteem te optimaliseren. Door middel van thermische opslag kan het systeem de centrale verwarming besturen. Kortom, de temperatuur van uw verwarming wordt aangepast op basis van de beschikbaarheid van energie. Op momenten dat er veel zonne-energie beschikbaar is, kan de smart grid de warmteopslag activeren, zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw eigen energiebronnen.

Overleg met klanten Daco
Daco concept zonnepanelen

Thuisbatterijen en laadpalen

In een smart grid communiceren thuisbatterijen en laadpalen met het netwerk en wisselen informatie uit om de efficiëntie te verbeteren en de netstabiliteit te waarborgen.

Thuisbatterijen slaan overtollige energie op wanneer de vraag laag is en de energieprijs goedkoop is. Deze opgeslagen energie kan vervolgens worden gebruikt om elektrische voertuigen op te laden wanneer de vraag hoog is of wanneer er behoefte is aan energieopslag.
Laadpalen ontvangen ook informatie van het smart grid over de beschikbaarheid van energie en de netwerkbelasting. Op basis van deze informatie kunnen ze het oplaadproces van elektrische voertuigen aanpassen om te genieten van goedkopere en groenere energiebronnen.

Kostenbesparing met capaciteitstarieven en dynamische tarieven

Een smart grid biedt de mogelijkheid om kosten te besparen door middel van capaciteitstarieven en dynamische tarieven. Met capaciteitstarieven kan u uw grootste energieverbruikers aansturen en zo zorgen voor een laagst mogelijke gelijktijdigheidsfactor. Dit helpt om pieken in uw energieverbruik te verminderen, wat resulteert in lagere tarieven. Daarnaast kunt u met dynamische tarieven uw warmtepomp en thuisbatterij zo instellen dat ze op de goedkoopste momenten van de dag werken.

Wenst u advies over het laten installeren van een smart grid of heeft u vragen over dit systeem? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek.

Overleg met klanten Daco