Uw EPC verlagen met een warmtepomp? Da’s de ideale oplossing voor een duurzame woning.

Een energieprestatiecertificaat (EPC) geeft u een duidelijk beeld van de energiezuinigheid van uw woning. Met een score van A+ (uitstekend) tot F (ondermaats) weet u meteen waar u aan toe bent. De aanbevelingen op uw EPC zijn dan ook het perfecte startpunt om uw woning stap voor stap energiezuiniger te maken.

Eén van de meest efficiënte manieren om uw EPC te verlagen is door te investeren in een warmtepomp. Warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater om uw woning te verwarmen. Dit is een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen, die u op termijn heel wat geld kan besparen.

Duurzaam verwarmen: het beleid in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn we goed op weg om bij te dragen aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050. De beslissing om af te stappen van fossiele brandstoffen is al in gang gezet door het verbieden van stookolieketels bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Vanaf 2025 zal er ook een algemeen verbod op aardgasaansluitingen voor nieuwbouw gelden. In deze context is het hoog tijd om na te denken over duurzaam verwarmen en de voordelen die het biedt voor zowel het milieu als uw portemonnee.

De drie pijlers van duurzaam verwarmen

Een warmtepomp laten plaatsen is nog altijd één van de grootste invloedfactoren op het E-peil en de EPC-waarde. Er zijn daarnaast nog tal van andere maatregelen die u kunt nemen om uw EPC te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, ventilatie en andere duurzame verwarmingstechnieken. We bekijken graag met u welke maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning.

Bovendien dragen al deze maatregelen niet alleen bij aan de EPC van uw woning, maar ook aan de algemene waarde ervan, waardoor de initiële investering nog voordeliger uitpakt.

Afwerking binnen Daco

Isolatie en ventilatie

Om te beginnen is het essentieel dat uw huis goed geïsoleerd is om warmteverlies te minimaliseren. Vergeet echter niet om ook aandacht te besteden aan ventilatie. In uw goed geïsoleerde woning is ventilatie noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Door te kiezen voor een ventilatiesysteem verzekert u zichzelf van een constante toevoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilde lucht, wat essentieel is om de EPC-waarde te verlagen.

Stap over van klassieke radiatoren en kachels naar verwarming op lage temperatuur

Een goed geïsoleerd huis biedt de ideale basis voor lage temperatuur verwarming. In plaats van traditionele radiatoren kunt u kiezen voor vloer- of wandverwarming, aangepaste radiatoren of ventilo-convectoren. Deze verwarmingssystemen zijn niet alleen efficiënter, maar dragen ook bij aan aanzienlijke energiebesparing en verminderde CO2-uitstoot.

Daarnaast zijn dergelijke warmteafgiftesystemen nog eens extra rendementsvol als u ze kan aansluiten op een warmtepomp.

Overweeg een duurzame verwarmingstechniek, zoals een warmtepomp

Zodra uw huis goed geïsoleerd is en verwarmd kan worden op lage temperatuur, kunt u overwegen om gebruik te maken van duurzame energiebronnen en technieken, zoals een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals de grond, het water of de lucht, en gebruikt dit om uw huis te verwarmen. Het is een milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing die u helpt uw ecologische voetafdruk te verkleinen en de EPC waarde aanzienlijk te verlagen.

Warmtepomp Daco

Hoe draagt een warmtepomp nu precies bij aan een EPC verlaging?

De energie-efficiëntie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in een COP (Coefficient of Performance). Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp.

Een moderne warmtepomp kan een COP halen van 5 of hoger. Dit betekent dat ze voor elke 1 kWh elektriciteit die ze verbruiken, 5 kWh warmte produceren. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van klassieke verwarmingsmethoden, die vaak een rendement hebben van 1 of 2.

+750 tevreden klanten
Klanten aan het woord

“Van de ontwikkelingsfase tot de eindfase en zelfs naderhand, geven wij duidelijk en oprecht advies; zodat klanten nooit met vragen naar huis gaan.”

Davy, zaakvoerder
Daco concept zonnepanelen

Klaar om aan de slag te gaan?

Onze experts staan klaar om u door deze stappen te begeleiden en de meest geschikte duurzame oplossingen voor uw situatie te vinden. Wij bespreken alle opties in detail met u. Vervolgens stellen we een gedetailleerde offerte op die alle mogelijke alternatieven weerspiegelt. Bent u klaar om de overstap te maken naar duurzaam verwarmen?

Neem dan nu contact met ons op of vraag een offerte aan om samen aan de slag te gaan!